Løksuppe med sprøstekt rugbrød marinert i øl
Suppe fra Røros sin rike historie.
Stek løken gyllen i en kjele sammen med smult. Tilsett kraft og smak til med salt og pepper.
Du trenger dette:
- 2 gule løk.
- 40 g smult eller Delfiafett.
- 1 1/4 liter kalvekraft.
- Salt og pepper.
- 4 skiver rugbrød.
- 1/2 liter mørkt øl som f.eks. The Bayer and the Beast.
- 50 g Røros Smør.
- Friske urter etter ønske (kjørvel, timian, persille).
Mariner brødet i øl. Varm smør til nøttesmør og stek brødet sprøtt. Legg brødet i en bolle og hell over suppa. Garner med urter.
Historie: Bergverksbefolkningen fikk ta jord og dyrke høy slik at de kunne fø husdyr. På midten av 1700-tallet hadde en gjennomsnittlig rørosarbeider 1 hest, 4-5 storfe og 3-4 sauer eller geiter. En god del av mattilførselen kom fra egne husdyr. Det ble ført lister over varene arbeiderne tok ut fra provianthuset.
En typisk gruvearbeiderfamilie hentet ut følgende matvarer på provianthuset i året 1726: bygg, rug, havre, byggmel, gryn, erter, flesk, sei, sild, smør, skjørost, salt, malt og humle. Hvilke varer og hvor mye som i tillegg ble skaffet andre steder vet vi ikke. De to sistnevnte varene forteller at det var vanlig å brygge sitt eget øl også på Røros.
(Kilde: Larsen, Finn Birger: «Rørosarbeidernes Levestandard 1720-1807», hovedoppgave 1981, Universitetet i Trondheim)”
— Fra boken «Mat for berser, stuter og kølkjørersker»
Vårt sortiment
Brygga rakrygga






















